Avsnitt 7 – Så använder du video för att stärka SEO och digital synlighet med Alexander Rydgren

I dagens avsnitt av NKLT Podden möter vi Alexander Rydgren från Nebula Media som berättar hur video kan stärka din SEO, öka engagemanget och förbättra din synlighet online.
Vi pratar om konkreta strategier för att optimera video på hemsidor och YouTube, hur storytelling kan lyfta ditt varumärke och varför även små företag kan lyckas stort med video. Massor av tips och inspiration för dig som vill ta din digitala marknadsföring till nästa nivå!
Besök Nebula Media: www.nebulamedia.se
Connecta med Alexander på LinkedIn

WebPages NKLT & Lisa Eriksson
Hur du stärker SEO och digital synlighet med video – och får fler att stanna på din hemsida under längre tid, engagera sig och konvertera

I det här avsnittet av NKLT Podden gästas vi av videoproducenten Alexander Rydgren från Nebula Media. Vi pratar om hur video inte bara är en kreativ tillgång utan också ett kraftfullt verktyg för att stärka din SEO och förbättra din digitala synlighet. Alexander delar sina bästa tips om hur du optimerar dina videor för Google och YouTube, hur rätt storytelling kan öka både engagemang och konverteringar, samt hur även småföretag kan jobba strategiskt med video – utan att spränga budgeten. Oavsett om du precis börjar utforska video eller vill lyfta din marknadsföring till nästa nivå – här får du massor av konkreta råd och inspiration.

Intervju med Alexander i textform

Välkommen till NKLT Podden, en podcast för dig som vill växa som företagare och marknadsföra smartare, enklare och mer effektivt.

Hej och välkommen till dagens avsnitt av NKLT Podden. Där dyker vi ner i den snabbt föränderliga världen av digital marknadsföring. Video är inte längre bara ett "nice to have". Det är ett kraftfullt verktyg för både synlighet, engagemang och konvertering. I det här poddavsnittet får du ta del av ett samtal med Alexander Rydgren som är en erfaren videoproducent och som berättar om hur video kan användas strategiskt för att stötta just sökmotoroptimering och digital marknadsföring. Vi pratar om hur du optimerar dina filmer för att synas bättre på Google, vilka videoformat som fungerar bäst just nu och hur småföretag med begränsat budget kan jobba smart med video. Alexander delar också med sig av sina bästa tips kring storytelling, innehållsanpassning för olika kanaler och hur du mäter om din video faktiskt ger effekt. Oavsett om du är nyfiken på att börja med video eller vill ta din marknadsföring till nästa nivå så kommer du få massor av konkreta tips och insikter i den här intervjun.

Hej Alexander, så trevligt att ha dig här idag.

Hallå, jättetrevligt att vara med.

Superkul. Det här är ett lite annorlunda avsnitt och ett som jag verkligen har sett fram emot, för jag tycker att det är så intressant med videoproduktion och just att få lära mig lite mer om hur det kan faktiskt hjälpa sökmotoroptimeringen ska bli så himla kul.

Ja, verkligen. Video har verkligen växt väldigt, väldigt mycket de här senaste åren. Speciellt nu när social media har exploderat.

Absolut, eller hur? Men kan du börja med att berätta lite om din bakgrund som videoproducent och vad du brinner mest för i ditt arbete?

Absolut. Jag tänker så att jag börjar från början och det är när jag var ynka 15 år gammal.

Oj, det var tidigt.

Ja, verkligen. Jag hade en storasyster då som älskade fotografi så jag när jag var 15 år gammal började egentligen med fotografering. Och då älskade jag mycket rök, eld, färger och sådana här unika och spännande uttryck. Och då brukade jag alltid tänka, den personen som ska titta på det här ska ha en känsla när de har tittat på den. De ska ha en egen tolkning. Och det höll jag på med några år tills då min storasyster skaffade sig en drönare. Då började allting. Jag är en av de första drönarpiloterna, det vill jag väl nästan säga. Det är i alla fall en av de första som har börjat med video kring drönare. För att jag kommer ifrån, det är en drönare som heter DJI Phantom. Det är en av de första mer moderna drönare som hade ett gyroskop och kompass och GPS på sig. Och då var det ju inte, den var ju mer av, inte en leksak men det var inte riktigt gjort än för att skapa film. Man kunde sätta på en GoPro på den om man ville. Men det såg ju inte helt bra ut. Men jag blev ju såklart helt galen över den där drönaren, hehe...

Hahaha, ja alla förstår dig...

Så det var ju såklart asballt. Någonting som flyger. Så det var ju ascoolt tyckte jag. Så jag snodde den här drönaren ganska ofta. Jag fick låna den av henne ganska ofta. Och vi uppgraderade den med tiden. Och sen uppgraderade vi till den nivån att nu kan vi faktiskt göra ganska snygga videor med en gimbal som det kallas på. Det dyker upp lite senare. Kanske vi pratar om det senare. Men gimbal gör i alla fall så att bilden är stabil. Så den har några axlar. Så om jag skulle tilta min hand mer åt vänster så kommer den korrigera det med att gå mer åt höger för att få en stabil bild helt enkelt. Och en sån satt på drönaren. Och då började jag lägga ut video på Instagram. Runt 16-17 års ålder. Jag brukade filma skogen, området där jag bodde. Och dels ett fotbollslag som var lite lokalt där. Och det ledde ju helt enkelt till att det fotbollslaget hade ganska bra kontakter. För jag bodde i Skarpnäck och där känner ju alla alla. Det är inte så jättestort. Det är stort men det är inte så jättestort. Så alla känner alla där. Så då hade de rekommenderat mig då till en ganska känd skådespelare som ville börja göra egna produktioner helt enkelt. Så jag som 16-17-åring hamnade i professionella produktioner med min drönare. Så jag har varit med ganska lång tid i industrin. Jag är ju 23 år gammal nu. Och det är väldigt många som blir lite chockade när jag säger att jag har varit med 6-7-8 år. Har jag hållit på med det. Va? Du är bara 23 liksom. Så då får man ju förklara den här historien. Det brukar de ju förstå. Men efter att jag har varit med i de här produktionerna så kände jag "nej, men nu är det ändå dags". Nu kanske jag ska starta eget helt enkelt. Efter alla år som jag har varit med och konsultat lite här och var. Och då startade jag helt enkelt Nebula Media som jag jobbar med mitt egna företag idag. Och det har jag startat ungefär ett och ett halvt år sedan. Januari förra året helt enkelt. Så det är min grova, lite snabbare min bakgrund så att säga.

Men du, alltså jag måste säga det. Kidsen idag är ju så duktiga på teknik.

Ja, det är helt sjukt.

Ja, men verkligen. Så jag tycker det är fantastiskt att du har hållit på så länge och verkligen jobbat på en professionell nivå så länge. Och jag måste säga; vilken syster du har.

Ja, eller hur. Hon är också en sån här tech-nörd som jag är. Så vi båda liksom nördade sönder oss kring allt som var radiostyrt. Allt som kunde röra på sig var ju hur häftigt som helst. Så jag är ju fortfarande så. Så när jag startade Nebula Media då. Så då började jag egentligen med, ja men jag ska rikta mig på drönare och sådär. Därav min logga som jag har idag. Det är en drönare.

Jaja, coolt. Nej men alltså jag tycker drönare också. Jag var helt besatt av dem när de kom också. Jag var till och med med på en Stockholm Innovation-grej och misslyckades kapabelt. Men jag hade en drönare där som flög in och den flög över helab ett jätte-sånthär bord som brukar vara i konferensrummen.

Ja, just det.

Den flög rakt över dem och alla deras papper bara flög ju åt alla håll. Så de glodde skit-surt på mig. Jag bara eh...

Hoppas den inte har flugit in i någons hår eller någonting i alla fall. Flugit in i väggen. Det är ganska farligt ändå liksom.

Det är ju det....haha....

Men man insåg ju det så sent när folk började flyga in på Arlanda och sådär. Det är ju inte så länge sedan man implementerade de här nya lagarna kring drönare. Och kökort och hela köret. Det har man ju hört en del om på nyheterna också.

Jaja. Har du kökort nu alltså?

Japp.

Jaha, vad coolt.

Över 250 gram. Om man har en drönare då som väger mer än 250 gram. Då behöver man ha ett kökort. Och det kan man ta hos transportstyrelsen. Det är ju då första nivån som jag har. Och då räcker det under den tiden jag tog den då med teoriprov. Och den boken är ju lika tjock som en biluppkörningsbok. Jojo, men det är helt sjukt verkligen. Man måste verkligen ha mycket koll på... Det är ju ändå trafik uppe i luften så man måste ju ha förståelse för det. Och hur man ska göra vid nödsituationer. Man måste ju ha en operatör om man inte är det själv. Så det finns ändå väldigt många lagar och regler idag.

Ja, man vill inte att de ska krascha i luften och trilla ner på folk.

Nej, exakt. Det är där de har lagt ganska... Det finns ju olika nivåer på kökort. Och då finns det ju kökort där det är uppkörning som gäller. Då måste du ha gått en lång utbildning på plats. Så förrän då kanske du får flyga över människors huvuden. Men generellt så får man inte flyga över huvuden på människor alls. Man får flyga 30 meter ifrån dem ungefär. Det beror på verkligen vikten och hur stor skada din drönare skulle kunna göra om du flög in i något eller någon. Det är därför den här 250 gram under är ganska populärt idag. För då får du ju... Du behöver inte kökort som sagt. Men också att du kan inte flyga över folks huvuden ändå. Tycker jag i alla fall. Sen har jag inte kollat så mycket på lagarna kring det. Ja, det är lite så det är. Men den är ganska populär just på grund av att den är lite lättare.

Det här är så intressant. Vi får göra ett drönare-avsnitt tror jag sen.

Det tycker jag att ni ska göra.

Men hur ser en typisk arbetsdag ut för dig då? Och vilka typer av projekt jobbar du oftast med?

Ja, som sagt jag började ju väldigt mycket med drönare. Men med tiden så har jag hamnat väldigt mycket på reklamfilmsproduktioner, sociala mediekontent, eventvideor och faktiskt livestreaming också. Har kommit tillbaka lite grann har jag. Och då kan en dag till exempel, om jag då har... Då brukar det ju vara kundkontakt såklart. Och sen så manusarbete vill jag att man ska nypa med salt. Då menar jag mer att jag skriver egentligen en röd tråd. Vad jag vill ha ut av dagen som jag ska ha med kunden. Och kanske ett manus på ungefär vad som ska sägas i en intervju till exempel. Vad jag vill ha ut av frågorna. Lite blandat. Men så kan min dag se ut. Och sen kan det vara en dag kanske jag sitter och redigerar. Också en hel dag.

Just det.

Ja, men det skulle jag säga är en typisk arbetsdag för mig.

Och vissa dagar är du då ute och flyger drönare helt enkelt.

Exakt, det är jag. Det har ju blivit ett tillägg helt enkelt. Det är ju såklart tyvärr att eftersom lagarna är ju så hårda. Så kan man ju inte vara lika kreativ som man hade velat. Så att säga med mitt kökort. Så det är ju en uppgraderingsfråga nu. På senare tid. Men man kan ju få till väldigt många häftiga vinklar som man aldrig skulle kunna göra med en vanlig kamera. Så är det ju.

Fantastiskt kul. Många förknippar ju SEO, alltså sökmotoroptimering med text och sökord. Hur kan video spela en roll i att stärka ett företags synlighet på Google?

Det är faktiskt en väldigt intressant fråga. För den största fördelen med att ha video på sin hemsida. Är ju just att de stannar mycket längre. Och det gillar ju Google. Det skulle jag säga är den absolut största fördelen.

Superbra. För det är ju en sån viktig del. Just att man ska kunna få folk att stanna helt enkelt.

Man stannar ju längre och det blir ju en noggrannare beskrivning på deras verksamhet. Det är ju idag så måste man ju få intressenternas intresse direkt, så att säga, på grund av det här attentionsspannen som minskar också för varje år hela tiden och då gäller det att vara väldigt snabb på bollen och ge rätt information direkt. Det kan ju vara någon till exempel som hellre vill kolla en snabb video och då förstår dem lite mer processen eller förstår människan bakom. Det beror verkligen på vilken video det är. Men det slutar ju ändå i slutändan med att de stannar längre än vad de hade gjort. Och Google gillar ju att man stannar längre för då blir ju hemsidan mer relevant och då hamnar man ju också högre upp när man söker på Google.

Hundra procent. Och det blir ju det här, de stannar, det kan ju bli minskad bounce rate också att folk inte lämnar lika snabbt och de kan spendera tid och förstå produkten och sånt där. Så allt sånt där är ju väldigt viktigt för Google och vad jag förstår.

Ja, precis. Det blir mer ingående helt enkelt än vad en text skulle.

Absolut. Vilka är dina bästa tips för att optimera video för sökmotoroptimering, både på hemsida och på YouTube-kanal?

Ja, det är ju såklart återigen att man tydligt beskriver vad videon, vad visar den här videon helt enkelt. Man kan ha en liten rubrik under. Man ska döpa videofilen i sig också till något bra så att Google förstår vad det är för någonting. På YouTube så är ju titeln och beskrivningen jätteviktiga. Om du skulle gå på YouTube till exempel och se en video som inte beskriver vad du förväntar dig, då blir man ju inte så jätteglad så att säga. Då har man ju slösat sin tid. Ett annat tips är ju en bra thumbnail. En thumbnail är ju innan du har tryckt på videon att man ser ungefär vad som ska hända i videon eller att man har en bra design där som attraherar intressenten också.

Hur viktigt är det med taggar och hashtags och sådär?

Ja, alltså jag personligen då har ju märkt av att hashtags och taggar har ju dött ut lite faktiskt på senaste tiden. Och det är just på grund av de här algoritmerna som befinner sig nu på de här sociala medierna. Till exempel LinkedIn, när man lägger upp en video där, då är det ju viktigare att ha en bra beskrivning, en text där och få bra svar. Man ska kunna se till att de kan svara, besvara dig. Jag tänker så det blir mer av en diskussion och det är egentligen det som algoritmen gillar. En hashtag är ju egentligen något som, den beskriver ju videon, men jag har ju märkt att det försvinner lite då för de som faktiskt ska se det. Och det är ju de som faktiskt är dina intressenter eller de som följer dig. Det har jag märkt faktiskt. Speciellt på Instagram, LinkedIn. TikTok har jag inte riktigt lika mycket koll på, men det beror ju såklart på vem man söker och vad ens strategi är. Om man vill nå ut till fler, ja visst då kanske man ska tänka på hashtags, för då når man ju ut till dem som har, för algoritmer vet ju vad du tittar på. Och om den vet vad hashtaggen är för någonting, då är det ju lättare för algoritmen att ge videon till rätt person helt enkelt. Och det är ju, när vi ändå är på hashtags och sådär så kan vi ju gå tillbaka till Youtube där, då är det ju att man, om man har en lång video till exempel, då kan det ju vara bra att sätta kapitel då i den här videon. Och då kan det ju vara till exempel om du söker något specifikt. Om jag gör en företags, ja men en reklamvideo och man undrar vem är företagaren bakom företaget, vilket är väldigt relevant idag, så är det ju lätt om man bara vill veta det att trycka till på det kapitlet på Youtube, då hoppar den över resten. Så det gäller ju, det beror verkligen på vad ens mål är med videon.

Det är helt perfekt, jag älskar det, som kan vara lite sådär stressad. Man kanske ser att det är 40 minuter video, man behöver bara ha rätt information, man orkar inte sitta och liksom lyssna igenom hela videon. Jag tycker det är fantastiskt bra att man kan hoppa fram sådär.

Ja, absolut, det är ju asgrymt. Och det hjälper ju, man vill ju att personen ska titta på hela, det vill man ju för det är längre tid man sitter och tittar på hemsidan. Men nu tror inte jag det kommer vara 40 minuter video på en hemsida. Men i alla fall att man har möjligheten till det.

Hur viktigt är det att bädda in video på landningssidor eller blogginlägg för att förbättra sökmotor-rankningen?

Ja, det är ju, då kommer vi tillbaka lite i det vi sa innan, och det är just att de stannar längre. Och det är ju egentligen både bra för själva upplevelsen i sig att vara på hemsidan, att förstå snabbt vem den här personen är, men också vad är det här för företag och hur kan de hjälpa mig? Och sen sökresultatet.

Mm, just det. Det finns ju videoindexering där i sökresultat också nu, ja.

Precis, ja. Exakt. Så det är mitt korta svar kring det, att det hjälper helt enkelt till med sökresultatet och upplevelsen.

Ja, det är så bra att man kan använda det här som ett verktyg för sin hemsida.

Precis. Sen skadar det ju såklart inte att ha en kortare beskrivning i text. Det ska man ha, skulle jag ändå säga, under en video, om det är så att kunden kanske inte har möjlighet att kolla på videon just då. Nu jobbar man väldigt mycket med undertexter också, men det kan ju fortfarande vara mycket lättare att läsa en text väldigt snabbt, så att säga, om man vill det. Det beror verkligen på kunden, så att säga.

Så undertexter är alltså att man skriver vad personen säger i videon?

Exakt, precis. Och kanske till och med om det spelas en låt, då kan man ju skriva "en låt spelas", bara för att vara väldigt specifik. Då är de ändå med i videon, trots att de inte har ljud på. Och det är faktiskt väldigt relevant, speciellt i social media, för där är det ju att man scrollar väldigt snabbt. Och om någon inte har hörlurar med sig på tunnelbanan, då kan man fortfarande titta på videon och ha förståelse för vad som sägs.

Det är superbra ju, verkligen. Men du, om man tittar på lite mer helhetsstrategier för digital marknadsföring, hur ser du på video som en del av det?

Ja, idag tycker jag faktiskt att det viktigaste är ju att folk faktiskt ska känna någonting när de tittar på en video. Det gäller ju inte bara att synas, utan man ska ju känna någonting. Något relaterbart till exempel. För nu minskar ju uppmärksamhetsspannet väldigt, väldigt snabbt. För man har ju varje dag, så är man ju på sin telefon, det händer så mycket överallt, och man behöver helt enkelt svar mycket snabbare. Man orkar inte stanna upp lika lång tid. Så därför tycker jag att video borde vara en självklar del i alla strategier. Det gör det mer engagerande än vad text och bild kan göra. Och den kan ju ge ut mer känslor, att man förstår vad man känner lite mer. För en bild, om man tittar på den så som jag sa innan i början, att jag var en fotograf, att jag ville att folk skulle känna olika på mina bilder, så en video är lite lättare att framföra vad man vill att de ska känna kring det.

Jätteintressant du. Finns det några särskilda format eller typer av video som du tycker fungerar extra bra just nu? Som till exempel videos med kundcase eller instruktionsfilmer eller reels eller något?

Det beror ju såklart på vilket mål man har. Det kan ju vara till exempel om man vill ha mer trafik in på sin hemsida eller om man vill få mer trafik på sina sociala medier. Men generellt i allmänt tycker jag för en företagare som vill komma ut lite mer, det är just det personliga. Och nu kommer jag tjata så mycket om det där, för att det personliga idag, särskilt i reklamvideor som jag gör ganska ofta, speciellt mindre företag, ägarledda, så spelar det väldigt mycket roll vem som ligger bakom det. Folk vill ju veta vem man köper av och varför de gör som de gör och vad de brinner för och sådär. Och det tycker jag har blivit en mycket viktigare del i strategin helt enkelt. Och det bygger ju mer förtroende. Och då kan ju ett till exempel vara när man gör en reklamfilm att ha en intervju med ägaren. De får berätta om sin resa eller vad de brinner för eller vad företaget, vad det handlar om helt enkelt. Det är ju ett fint format för hemsidor, om oss-delen till exempel, istället för massa text. Och där är till och med jag en bov, för jag har inte hunnit göra mina egna om-videor.

Skomakares barn vet du.

Exakt, men vi alla är ju människor i slutändan, så så är det. Även om man sitter på kunskapen. Sen om man vill vara lite mer sociala medier, om man vill öka på där lite mer och förtroendet där och engagemanget, då skulle jag säga att bakom kulisserna klippa är helt otroliga. För då kan man ju se, man kan ju antingen, när jag säger bakom kulisserna, då kan det ju vara till exempel hur ens vardag ser ut eller hur man jobbar eller vad som händer bakom kameran när man skapar någonting, i mitt fall då, som en videograf. Och det är ju perfekt format för sociala medier som LinkedIn, Instagram, Reels, TikTok. Ja, och det beror ju som sagt på om du riktar dig mer mot företag B2B eller privatpersoner, vilken plattform du väljer. Men om man är företagare så är LinkedIn väldigt bra tycker jag. Där kan man, engagemanget liksom ökar hos dem som följer dig eller de som man har i sitt kontaktnät.

Det är ju så himla intressant det här du pratar om också med känslan och att det faktiskt kan bygga förtroende även för små företag. Jag vet att en riktigt bra reklamfilm kan ju typ få en att börja gråta inom 60 sekunder liksom.

Ja, men eller hur? När det är så här riktigt bra historia bakom det. Och det tycker jag bygger ju väldigt, väldigt, väldigt mycket förtroende. Att man liksom vet vem som ligger bakom och deras historia. För vissa är det jätteirrelevant, men för de flesta idag tycker jag att det har blivit en mycket viktigare punkt att faktiskt våga vara ganska personlig. För det är verkligen, alltså om jag får vara den, det är ingen som gillar att få en annons uppe i ansiktet. Speciellt inte på en plattform som är meningen att man ska prata med varandra. Social media så tycker jag det är rätt så fel att ha reklam på sin egna profil. Det är jättetråkigt tycker jag. Det säger inte mig någonting om personen. Varför ska jag välja dig då? Varför kan jag inte välja den andra personen?

Jag tror att många företagsägare, det kräver ganska mycket mod att våga. Jag gjorde filmredigering och var med på ett projekt för ett företag som var ett IT-tech-företag i Stockholm. Det var jättekul. Det var en fantastisk film. Jag var bara assistent. Men de som tog fram den var helt otroligt duktiga. Det var verkligen såhär, i introt så började man känna sig att det gjorde ont i halsen. När deras VD fick se det här, de var jättenöjda med videon. Men vi måste ta bort det där blödiga. Jag vet att jag och alla i teamet satt och sa nej. Vi försökte verkligen få dem att ha kvar det. Men de ville verkligen ha bort det. Så vi fick redigera bort det för kunden. Men det är just det här att våga vara lite personlig och våga öppna upp sig. Vad betyder företaget? För de flesta företagsägare älskar sina företag verkligen. Det är verkligen deras liv. Någon har beskrivit att det är deras barn nästan.

Ja, men så är det verkligen.

Det är viktigt att våga uttrycka det.

Ja, precis. Jag har sett en liten trend att man vågar göra lite mer i små ägarledda företag. Men de är jättestora och de har inte riktigt det behovet. Jag hade gärna velat se större företag med många anställda, att våga vara lite personliga ägarna. Det skulle ju bara räcka med en liten intervju på om oss-delen. Ja, men vem är du? Det skulle ju öka förtroendet jättemycket tror jag. Bara det. Man behöver inte ha det i reklamfilmen utan man kan ha det som en separat del. Där man har en liten intervju med ägaren eller VD:n på plats.

Men du, budget då? Vad gör man om ett litet företag som har en begränsad budget? Har du något tips för dem?

Ja, verkligen. Det är just det vi har pratat om här. Det är den här sociala medien. Att man får inte vara rädd att testa att lägga ut själv. Och det är egentligen mitt största tips. Hur mycket än jag hade gärna velat att alla sa till mig att de behöver hjälp med social media. Det är jättebra för mig och mitt företag. Men jag tycker att det är mycket bättre om man vågar vara på den nivån personlig. Att våga lägga ut lite egen-gjort också. Men det är såklart beroende på vilken video det är. Som vi pratade om innan. Att man gör ett kundcase eller en bakom kulisserna. Det kan man ju göra själv, tycker jag. För man lägger ju upp det på sina sociala medier. Och det är ju mer gjort för att man ska få mer engagemang från de som ser det här. De ska kunna svara på det. Och se hur du jobbar. Och då tycker jag att det är viktigare att personen i sig gör det. Det som är det viktiga där är att man har en grundläggande koll på hur ljus, ljud och bild funkar. Mobiltelefonen funkar ju ganska bra idag. Vi har otroliga kameror nu för tiden i våra telefoner. Som räcker gott och väl för social media. Sen kan man ju köpa till sig en liten enkel mygga. Som man kan sätta på tröjan, innanför slipsen. Gömma till den om man vill. Eller så kan den synas. Det kvittar ganska mycket. Och jag tror de flesta idag som du och jag diskuterade innan. De har ju väldigt bra kunskap i tech. Teknologi och hur telefon funkar. Så jag tror de flesta skulle kunna klara det själva. Däremot i större grejer som en reklamfilm, annonsmaterial eller eventfilm, det tycker jag man ska lämna till de som är proffsen. För det tycker jag är ganska viktiga video att ha för ett företag. Speciellt reklamfilmen. Där är det viktigt. Där ska man investera. Men sociala medier content, om man känner att jag kan göra det själv. Jag har koll på ljud, ljus och bild. Och jag kan hålla det på en nivå att det inte ser helt hemskt ut. Då tycker jag att man absolut ska testa själv. Och våga helt enkelt.

Ja, och man kan ju testa på sina kompisar och familj. Vad tycker ni är den här videon okej? Om man känner sig osäker.

Ja, herregud. Absolut. De flesta i företagsvärlden som jag upplevt har någon att bolla med. Som du säger familjen eller kanske man har någon som man jobbar tätt med. Vad tycker du om den här videon? Tycker du att det är relevant? Det viktiga med de här videorna som hamnar på sociala medierna, som man gör själv, det är ju att man ställer en tydlig fråga i den. Eller på något sätt får engagemang. Kommentarer ifrån dina följare eller kontakter, så att algoritmen, lite som Google då funkar att Google gillar ju att man stannar länge på hemsidan. Och det är likadant på LinkedIn till exempel. Där vill man ju ha många kommentarer. För då syns det på fleras feed. Och det sprids ju på deras nätverk också. Så någon som inte följer dig kan ju också se det här och tycka det är intressant. Det leder ju till mer kommentarer, likes och följare och kontakter.

Just det.

Så om algoritmen gillar det du gör så är det ju jättebra. Algoritmen vet ju inte vad du gör på videon. Den vet bara att det är en video. Och sen vad du har skrivit till videon. Och att folk kommenterar mycket och tittar på hela videon. Det är det den vet.

Och för att få det så ska man alltså ha någon fråga i videon som folk kan besvara.

Precis. Något sätt för de som tittar att besvara och engagera sig i det.

Men du, vad kul. Om vi fortsätter att prata lite om innehåll då. Och berättande och strategi och sådär. Hur tänker du kring storytelling i videoproduktion? Och varför är det viktigt för varumärkets byggande?

Ja, vi gick faktiskt pyttelite in i det förut också. Det är just det här att ingen gillar att ha reklam i ansiktet. Vi drunknar ju i reklam idag. Alltså när vi är i stan. Vi kan ju inte vrida huvudet någonstans utan att se reklam. Och jag personligen tycker inte det är jättetrevligt att ha det hela tiden. Speciellt inte om man är på social media och scrollar. För att här vill jag ju se vad mina kollegor gör. Hur går det för dem? Eller har de någon fråga som man kan diskutera kring? Och det är därför jag tycker storytelling är ganska viktigt. För en annons i sig är ju inte riktigt det. Det är ju inte det. Utan det är att berätta något som folk faktiskt vill lyssna på. Och det är ju just de här bakom kulisserna-grejerna som vi pratade om precis innan. Så att de förstår vad man gör och hur resan sett ut. Det kan ju bara vara att man introducerar sig själv. De flesta kanske vet vem du är. Men de kanske inte visste någonting som du berättade om i den videon. Det är ju engagemang. Och det bygger ju relationer och förtroende framför allt.

Eller hur, eller hur. Verkligen passa på att använda videon när det är så kraftfullt.

Stort, ja, kraftfullt. Innan alla börjar använda AI istället. Det tycker jag är så tråkigt också. Det är en helt annan, ett helt annat samtalsämne också i den här branschen faktiskt.

Ja, eller hur. Ja, det vill jag fråga dig om också lite. Hur det kan komma att påverka video. Vi är väl kanske inte riktigt där ännu, men det kommer väl kanske att komma.

Men AI, det är ju faktiskt redan där att den kan skapa läskigt verkliga videor. Och man måste vara väldigt duktig på att se vad som är AI och inte. Det sprids ganska, ja verkligen, det är väldigt läskigt. Jag har sett många, till exempel, det kan vara en intervju på stan där man vill få ut ett visst svar av en person. Så kan man ju använda sig av AI. Ja, men det är verkligen läskigt. Det är någonting som inte jag tror kommer påverka väldigt mycket just i min bransch på så sätt. Utan jag tror det kommer bli mer än... Den kommer ju en dag kunna göra exakt det jag gör. Men den kommer aldrig kunna göra det med känsla. Och det har vi ju sagt att det är det viktiga.

Oj, det har jag missat att det är så pass mycket videomaterial.

Ja, man kan ju konvertera en bild nu för tiden till video så att den rör på sig. Och allt möjligt. Det har jag testat. Så det ser väldigt verklighetstroget ut.

Alltså jag har ju sett sådana här AI-genererade videos och så. Men jag visste inte att de verktygen har blivit tillgängliga nu idag på ett billigt sätt. Är det så att det är väldigt lätt för dig? Skulle du kunna göra en sån nu till exempel?

Det beror verkligen lite på... Jag har faktiskt inte sett en plattform som... Jag har faktiskt inte testat det. Jag har testat lite mer animerad stil. Och då har jag genererat en bild med ChattGPT. Det kan man ju göra idag. Det är bara att skriva till ChattGPT att generera det här. Då får man ju ungefär vad man tror. Och sen har jag tagit den här bilden och lagt in det i en andra AI, som då fick den här bilden att röra på sig. Så om det var en människa som den har genererat på bild. Då fick den här bilden människorna gå framåt och bakgrunden flytta på sig. Så det är väldigt häftigt. Jag har dock inte testat om man skulle kunna lägga in en av mina videos på en riktig människa och få dem att än göra det man vill. Så det har inte jag. Men jag tror inte att det är så långt ifrån. Jag har faktiskt sett videor på social media som jag misstänker är AI. Ett sätt att ta reda på det kan ju vara till exempel, AI är dålig på ögon, raka linjer och händer är AI dålig på. Så om man kollar på den videon som jag pratar om. Så såg jag att personen hade sex fingrar. Och sen hade de fem fingrar igen. Då vet jag att AI har gjort någonting här. Sen att den inte är i hela videon genererad. Men den har ju gjort någonting. Ja, exakt på en hand. Att det var ett till lillfinger. Som var mycket tjockare än lillfingret också. Men var tvungen att vara väldigt vaksam för att se det. Så man får vara lite försiktig faktiskt. Speciellt i krigstider.

Ja just det. Jag har sett några videor med politiker som säger någonting helt galet. Och så visar det sig att det var bara AI genererat. Men det är ju otäckt. Vad som helst kan ju komma från det. Man vill fortfarande tro att det man ser på videon det är verkligt.

Ja verkligen. Det är mycket propaganda kan jag tänka mig. Väldigt mycket sånt som man påverkas av. Man vet nog inte. Men även om man har tittat på det så påverkas man av det. Så man får vara försiktig.

Ja, det här är väldigt intressant. Också ett helt avsnitt i sig tror jag. Vad tycker du är det vanligaste misstaget som företag gör när de producerar videoinnehåll?

Ja, nu när jag har tjatat så himla mycket om att man ska vara personlig och så där så kan det bli för mycket. Och det är de som väl har börjat på det spåret att man är personlig, för det är väldigt många som har förstått att det är jätteviktigt och det är ju fantastiskt, men då kan man ju väldigt lätt tappa balansen med vad är kundnyttan där. Man ska hitta en bra balans mellan vilken video ska jag filma som ska handla om mig personligen eller hur kan vi få en bra balans i en reklamfilm till exempel. Och trixet jag gillar att använda i en reklamfilm det är till exempel att jag är med en dag med min kund och jag filmar när de jobbar eller så "stagar" vi när de jobbar. Och sen så filmar vi en intervju och har det som en liksom, man ser både intervjun ibland lite inklipp och sen så har vi då intervjurösten som bakgrund med musik om man vill ha det. Så på så sätt ser man lite kundnyttan, man måste tänka på att det blir rätt frågor ställda och sådär. Vad är poängen med videon helt enkelt? Så man inte blir allt för torr och rakt på men ändå har en fin balans emellan det. Ja, det skulle jag ändå säga att det är viktigt. Man tappar engagemanget om det är alldeles för säljigt och man tröttnar ju väldigt lätt också på om det är alldeles för personligt. Man fattar ju inte vad kundnyttan är. Då blir man ju istället virrig. Man uppfattas, kan uppfattas virrig och man förstår inte helt enkelt vad du är bra, vad ska du göra för mig då? Då gäller det att tänka igenom när man gör videon. Den här personliga informationen som de får av mig nu till exempel, då är det ju viktigt att ha balansen helt enkelt. Man berättar kundnyttan som det personliga.

Ja, man måste ha tungan rätt i mun alltså. Det är inte lätt med video.

Jag kan tänka mig många också nu när jag har tjatat så himla mycket om den här personliga grejen att jag nu kommer och säger att man ska ha balans. Att man kanske blir "jaha?" lite sådär. Men det är därför jag säger väldigt mycket att de här personliga videorna för sociala medier, det kan du absolut göra själv. För jag vet ju inte lika bra vem du är som du själv. Men de här reklamvideorna och eventvideor, sådana här videor som ska göras med den här balansen, det är extra viktigt med balansen. Då ska man gå till ett proffs som kan just den här balansen. Så det är svar på det också.

Det krävs väldigt talang och det krävs att man förstår kommunikation på en väldigt hög nivå tror jag.

Precis, att den som ser det ska uppfatta dig rätt och frågorna är relevanta för den som tittar på videon. Och vart den såklart är på hemsidan. Det är också väldigt viktigt.

Var tycker du är den bästa platsen på hemsidan?

Min favoritplats på hemsidan är ju om oss. Där har de ju flesta bilder, vilket är jättebra. Det är ett porträtt på en person. Men hur coolt hade det inte varit om man hade en tio sekunder, "Ja, men hej jag heter Johan. Jag är så här gammal." Det som man skulle skriva under bilden helt enkelt. Det är mycket roligare, mer engagerande. Och man skulle ju kunna se till att programmera in att den är rullande. Så att den första personen börjar från början och så går det vidare sådär när man kommit ner till den delen av hemsidan. Det är en idé.

I love it. Jag håller med dig. "Om oss"-sidan är superviktig och den underskattas av de allra flesta skulle jag säga.

Och en snygg banderoll på hemplatsen. Det första man möts av det är när man ser företagaren eller personen eller de anställda jobba på någonting. Det är också intressant. Och det tycker jag lyfter hemsidor väldigt mycket. När det rör på sig. Om du har tittat på min hemsida så kommer du se att det inte är en enda del på den som inte rör på sig nästan. Och det är just på grund av att jag vill inte tappa det här attentionsspannen. Och att det ska hållas intressant och relevant hela tiden.

Jag ska länka till den här nere. Sen där är det också, tror jag, nu är ju inte jag specialisten här, men att det finns också en liten balans. Det finns statistik som säger att om det första du möts av på hemsidan är bara film som rör sig så kan man bli trött. Så att man kanske sticker därifrån. Så det är en intressant balansgång där. Exakt var man lägger den. Men jag vet inte den senaste statistiken. Det kan ju ha ändrats nu. Eftersom det är så himla vanligt med videos nu. Folk fastnar ju i dem också.

Där är ju egentligen ni där de professionella så att säga. Men utav egen erfarenhet tycker jag att det är roligare med mycket. Speciellt också nu när man scrollar så hemskt mycket. Då blir det ju, man är ju liksom van med det. Så jag personligen uttråkas ganska lätt av hemsidor som bara, det står still. Jag gillar faktiskt en del på NKLT's hemsida. Det är snöflingorna. När man scrollar upp och ner.

Jag älskar dem. Det är sjukt hur mycket jag gillar de där snöflingorna.

Det är en av mina grejer.

Vi har en video om man scrollar ner lite längre ner faktiskt.

Jättebra.

Jag ska säga att jag kan bli super imponerad av ett företag också om de har en riktigt maffig film. Så att man kan bli helt snöad av det. Ja, snöad, pun intended, hahaha....

Insnöad....haha....

Det är faktiskt ganska bra. Men jag måste kolla upp den senaste statistiken med det. Men hur mäter man om en video faktiskt ger resultat? Vad ska man titta på?

Ja, det skulle jag ändå vilja säga att hur många som tittar på den. Och då är det ju hur lång tid de tittar. Om du märker att... För när man scrollar på social medie då startar ju videon automatiskt. Det i sig tror jag inte gills som en visning. Utan det gills när man väl har suttit där ett tag. Och då måste man ha koll på hur lång tid har de tittat? Vad var det jag gjorde fel med att de inte stannade kvar? Var den för tråkig? Var det för hetsigt? Det är återigen där att den här balansen ska finnas där. Och att videon inte ska vara... Jag skulle rekommendera runt 20 sekunder max på en sociala video. Med video bakom kulisserna till exempel. Att man håller det kort, koncist. Men ändå få in den här personliga delen. Att nu är du med mig här. Och det är det här jag gör. Och en fråga som engagerar. Och såklart att de klickar vidare till hemsidan. Det är ju någonting man måste hålla koll på också i längden. Man lägger ju inte ut bara för att. Utan man ska lägga ut såklart för att få engagemang. Och då är ju det här med kommentaren och algoritmen ett steg bara till att de ska ta sig till din hemsida. Det funkar lite som en funnel. Vad kallar vi det på svenska? Som en tratt. Att man börjar högst upp tills man är längst ner. Och då är det liksom call-to-action helt enkelt.

Ja, men hela den där kundresan. Där är ju video en självklar del tycker jag egentligen. I bästa fall. Men nu framtid och inspiration nu då. Vilka trender ser du inom videomarknadsföring just nu? Och vad tror du kommer att bli ännu viktigare framöver?

Det jag vet funkar bra idag. Det är ju att man ska vara kort, ärlig och det ska vara ett enkelt innehåll. Det ska inte vara för mycket. Men det ska vara ändå engagerande. Och jag tror det viktigaste för framtiden då är ju då att ha en tydlig stil i sitt videospråk. För det är därför sociala medier har växt så mycket. Det är de här influenserna till exempel. Företag riktar sig väldigt mycket mot dem. För att de har ju ett sätt att vara på utåt. Som då de här företagen som ger spons till dem. Ja men det här är någon som har ungefär liknande tanke som vi har. I vår marknadsföring. Så de här personerna är bra att ha bakom oss. Och de har ett tydligt stil i sitt videospråk. Så då när de nästa gång ser någon annan som har liknande. Eller de kanske ser någonting ute. Eller något som påminner dem om din stil. Då kommer de tänka på dig.

Just det.

Och det skulle jag säga är viktigt oavsett om det är Instagram, LinkedIn, Youtube, det spelar ingen roll vart det är. Att man har ett tydligt videospråk. Det ska ju vara på hemsidan också. Och loggan, allt ska ju sitta ihop på något, ett eller annat sätt. Så att det inte blir så spretigt.

Det är så fascinerande. Man kan ju tro att man känner folk vars kanal man följer ganska ofta.

Ja, verkligen. Men det kan ju vara just där att man har, om man har, om man får tre offerter. Eller två offerter för att göra det lättare. Och båda är alltid likadant. Vi säger att tjänsten, allt, man får exakt lika mycket. Det är samma pris. Men då i slutändan handlar det ju om vem tycker jag om. Det kan ju vara en av dem som man inte känner. Och den andra som man faktiskt känner. Då är det ju självklart man tar den man känner.

Självklart.

Och där kommer ju den viktiga personligheten som du sa där innan.

Ja, och då kan man lura hjärnan lite med video. Men det är inte lura heller. Det är ju liksom, de visar ju, om de visar vem de är. Och kunden upplever som att de känner dem. Och så länge det är sant det de visar det, vilket det ska vara. Då är det ju liksom inte manipulativt och det är inte en lögn. Utan det är så.

Nej, alltså man har ju en relation. Man har byggt upp en relation helt enkelt. Som den andra personen med offerten inte har på samma sätt. Den kanske inte har hunnit dit än. Det slutar alltid i slutändan med att den man gillar mest. Om det var exakt samma pris och samma tjänst, helt enkelt. Så är det verkligen. Så det är därför det är väldigt viktigt.

Tack så jättemycket Alexander. Superkul att prata med dig. Och jättekul att du jobbar med de här sakerna. Och fortsätter med din drönare där. Det är helt fascinerande. Vi ska hålla ögonen på ditt fortsatta arbete. Och du låter som en jättebra person att jobba med de här sakerna.

Tack så mycket. Det uppskattas jättemycket. Det var jätteroligt att få vara med.

Ja, och vi kommer lägga upp en länk till dig också. Det går bra att bara kontakta dig om man har några frågor om man vill ha video och sådär.

Absolut, och jag hjälper jättegärna till de som vill ha tips. Som vi pratade om innan. De som kanske känner sig lite förvirrade kring, ska jag våga testa själv? Det är bara att höra av sig till mig. Så hjälper jag gärna till.

Det är superschysst ju. Vad bra. Tack så mycket Alexander. Och ha en fortsatt trevlig eftermiddag här.

Ja, detsamma. Tack.

Tack, tack! Hej då.

Some fields are not valid
Popup kontakt form

Kontakta Oss!

Hej! Har du frågor eller förslag? Skicka ett meddelande nedan så svarar vi snart!

Login